Opłata za badanie lekarskie

Opłata za badanie lekarskie

Kategoria: Zatrudnienie / umowy o pracę    |    18 Gru 2013 o godz.17:27    |    1 odpowiedź
Autor: koziolki
Witam
Mam pytanie: Podejmuję pracę w gastronomi. Pracodawca zażądał zrobienia badań(krew, prześwietlenie i.t.d). Kto za te badania płaci ?
ODPOWIEDZ    |    CYTUJ    |    ZGŁOŚ NARUSZENIE

Odpowiedzi

Najwyżej oceniona odpowiedź

Autor: redaktor
2
0
Witam

Pracownik zatrudniony w gastronomii musi posiadać orzeczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku oraz aktualną książeczkę zdrowia.

Zakres badań lekarskich pracowników określony został w Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 30 maja 1996 r. w sprawie przeprowadzenia badań lekarskich pracowników, zakresu profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami oraz orzeczeń lekarskich wydawanych do celów przewidzianych w Kodeksie pracy (Dz. U. z 1996 r., nr 69, poz. 332 ze zm.).

Pomoc:

http://prawnik-online.eu/skierowanie-pracownika-na-badania-lekarskie,3,513.html

Zgodnie z art. 226 par. 6 zd. 1 Kodeksu pracy badania lekarskie związane z przyjęciem do pracy wykonywane są na koszt pracodawcy. Przeprowadza je lekarz medycyny pracy z którym pracodawca ma podpisana umowę.

W przypadku, gdy pracodawca nie ma podpisanej takiej umowy, wtedy pracownik sam musi o to zadbać. W tym celu powinien wcześniej wziąć skierowanie od lekarza rodzinnego na badanie, krwi, moczu, na poziom cukru i cholesterolu, oraz na prześwietlenie płuc i dodatkowe badania zlecone przez pracodawcę.

Z wynikami trzeba póżniej pójść do lekarza medycyny pracy w celu wydania zaświadczenia o zdolności do pracy. Koszt wydania zaświadczenia wynosi około 80 zł. W tym przypadku płaci przyszły pracownik, ale prosi wtedy o wystawienie faktury imiennej i na jej podstawie ma prawo ubiegać się od pracodawcy o zwrot poniesionych kosztów.

Co istotne, pracownik który ma być zatrudniony w gastronomii powinien posiadać także aktualną książeczkę zdrowia wydawaną przez Sanepid. Jej wyrobienie wymaga trochę czasu, ponieważ trzeba wykonać 3 razy badanie kału w kierunku zakażenia pałeczkami duru brzusznego i innych pałeczek z rodzaju Salmonella i Shigella.

Wydanie takiej książeczki jest również płatne.

Z art. 6 ust. 11 Ustawy z dnia 6 września 2001 r. o chorobach zakaźnych i zakażeniach (Dz.U.01.126.1384) obowiązkiem przedsiębiorcy jest skierowanie osób wykonujących prace, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2006 r. w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U.06.25.191)na badania sanitarno-epidemiologiczne i pokrycie kosztów
tych badań.

Pozdrawiam
19-12-2013 08:56    |    odpowiedz    |    cytuj    |    zgłoś naruszenie    |    link

Pozostałe odpowiedzi

Autor: redaktor
2
0
Witam

Pracownik zatrudniony w gastronomii musi posiadać orzeczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku oraz aktualną książeczkę zdrowia.

Zakres badań lekarskich pracowników określony został w Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 30 maja 1996 r. w sprawie przeprowadzenia badań lekarskich pracowników, zakresu profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami oraz orzeczeń lekarskich wydawanych do celów przewidzianych w Kodeksie pracy (Dz. U. z 1996 r., nr 69, poz. 332 ze zm.).

Pomoc:

http://prawnik-online.eu/skierowanie-pracownika-na-badania-lekarskie,3,513.html

Zgodnie z art. 226 par. 6 zd. 1 Kodeksu pracy badania lekarskie związane z przyjęciem do pracy wykonywane są na koszt pracodawcy. Przeprowadza je lekarz medycyny pracy z którym pracodawca ma podpisana umowę.

W przypadku, gdy pracodawca nie ma podpisanej takiej umowy, wtedy pracownik sam musi o to zadbać. W tym celu powinien wcześniej wziąć skierowanie od lekarza rodzinnego na badanie, krwi, moczu, na poziom cukru i cholesterolu, oraz na prześwietlenie płuc i dodatkowe badania zlecone przez pracodawcę.

Z wynikami trzeba póżniej pójść do lekarza medycyny pracy w celu wydania zaświadczenia o zdolności do pracy. Koszt wydania zaświadczenia wynosi około 80 zł. W tym przypadku płaci przyszły pracownik, ale prosi wtedy o wystawienie faktury imiennej i na jej podstawie ma prawo ubiegać się od pracodawcy o zwrot poniesionych kosztów.

Co istotne, pracownik który ma być zatrudniony w gastronomii powinien posiadać także aktualną książeczkę zdrowia wydawaną przez Sanepid. Jej wyrobienie wymaga trochę czasu, ponieważ trzeba wykonać 3 razy badanie kału w kierunku zakażenia pałeczkami duru brzusznego i innych pałeczek z rodzaju Salmonella i Shigella.

Wydanie takiej książeczki jest również płatne.

Z art. 6 ust. 11 Ustawy z dnia 6 września 2001 r. o chorobach zakaźnych i zakażeniach (Dz.U.01.126.1384) obowiązkiem przedsiębiorcy jest skierowanie osób wykonujących prace, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2006 r. w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U.06.25.191)na badania sanitarno-epidemiologiczne i pokrycie kosztów
tych badań.

Pozdrawiam
19-12-2013 08:56    |    odpowiedz    |    cytuj    |    zgłoś naruszenia    |    link

Napisz odpowiedź

1. Autor
2. Wpisz treść odpowiedzi
Pozostało 2000 znaków.
Udzielając odpowiedzi, pamiętaj o zachowaniu kultury osobistej.
Dodaj załącznik do swojego pytania:
Dodaj kolejny załącznik
3. Spam catpcha

Logowanie

Jeśli masz już konto w serwisie - zaloguj się
Zapamiętaj mnie
Zapomniałem hasła

montres rolex replica watches Montres Pas Cher Montres Pas Cher Replica Uhren Casio